Quantcast
Channel: Businews » zihin
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Beynin İsyanı

$
0
0

Günler haftalar, finallere ve  yaz tatiline doğru dolu dizgin koşarken, binlerce faktör kişinin zihinsel ve psikolojik açıdan yorgun düşmesine neden oluyor.

Sokak diline “Beynim sulandı” diye dolanan beyin yorgunluğuna yol açan faktörlere şöyle bir göz atarsak, günlük yaşamdan her şeyi bulabiliriz. Kronik ve iyi yönetilemeyen stres, hasta bina sendromu, elektronik cihazlar, bilgisayar oyunlarına düşkünlük ve daha bir çok etken.

     Başarının sırrının, olumsuz koşulların uzaklaştırılması ve dolayısıyla da beyin yorgunluğunun engellenmesiyle mümkün olabileceğini belirten Nörolog Mehmet Yavuz, kitabı Dr. Beyin’de,  beyin yorgunluğunun nedenlerini şöyle sıralıyor:
Kronik stres zihinsel etkinliği azaltıyor 
    Uzun süreli stres altında olmak beyin yorgunluğu ve zamanla beyin yaşlanmasıyla sonuçlanır. Kişi stresi oluşturan nedenleri uzaklaştıramazsa, beyin yorgunluğu nedeniyle performans düşüklüğü kaçınılmazdır.
    Birçok araştırma, stres hormonu olan kortizona birkaç gün yüksek seviyelerde maruz kalmanın, hafıza fonksiyonlarını bozduğunu ortaya koyuyor.
Hasta bina sendromu performans düşürüyor 
    Bina ve oda tasarrufu düşünülerek, bir kişinin ancak çalışabileceği odalarda 3-5 kişinin çalışmaya zorlanması kişisel verimliliği ve performansı düşürür ve beyin yorgunluğuna neden olur. Havalandırmanın iyi çalışması da çok önemlidir.
    Araştırmalar, insan beyninin soğuk ortamlarda daha iyi performans sergilediğini gösteriyor. Bu nedenle ortam, ideal sıcaklık olan 23 dereceden sıcak olmamalı. ABD’de yapılan bir araştırmada hasta bina koşullarındaki performansın, sağlıklı bina şartlarına göre yüzde 40 daha az olduğu belirledi.
Elektronik cihazlar beynin düşmanı
    Çalışma ortamında çok sayıda gereksiz elektronik cihazın bulunması, beyin yorgunluğuna neden olur. Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaların en çok nüfuz ettiği yer beynimizdir. Bu nedenle, çalışma ortamı olabildiğince sade olmalı ve sık sık havalandırılmalıdır.
    Elektromanyetik kirliliğin zararlarını henüz tam olarak belirleyememiş olsak da beyin yorgunluğuna neden olduğu kesindir.
Bilgisayar oyunları beynin fonksiyonlarını bozuyor 
     Sürekli ve uzun süre bilgisayar oyunu oynamak, beyin dengesini bozuyor. Bilgisayar oyunlarında, oyun kareleri (özellikle aksiyon oyunlarında) hızlı hızlı göz önünden geçer. Uzun süre oynandığında, beyin hızlı düşünmeye ve hızlı hareket etmeye programlanır. ,
    Ancak bir konuyu derinliğine analiz ve sentez edemez hale gelir. Bu durumda üst düzey öğrenme ve algılama zorlukları oluşur. Bu tür bozukluklara çok hızlı okuyan insanlar da maruz kalabilir.
Uykusuzluk hasta ediyor
    Sağlıklı bir uyku, beynin dinlenmesini sağlar. Uykusuzluk ya da sağlıksız uyku beyin yorgunluğu ve unutkanlığa neden olabilir. Uyku ruh sağlığı açısından da önemlidir.
    Örneğin üç günü geçen uykusuzluklarda psikotik belirtiler başlar. Yer, zaman ve mekan bellek fonksiyonlarındaki bozulmanın yanı sıra hayal görme, anlamsız konuşmalar ortaya çıkar. Ayıca depresyon, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk ve anksiyete gibi ruh hastalıkları da beyin yorgunluğuyla kendini gösterebilir.
Hipertansiyon, beyin hücrelerini yıpratıyor 
    Kan basıncı yüksekliği, doku kanla yeterince beslenemediğinde, refleks olarak ortaya çıkan bir tepkimedir. Kalp daha yüksek basınçla kan pompalar ve dolaşımı normal hale getirmeye çalışır. Bu durum hem kalbin yorulmasına neden olur hem de beyin hücrelerine fiziki baskı oluşturur.
    Neticede baş ağrısı, baş dönmesi ve unutkanlık gibi şikayetler oluşur. Hastalık tedavi edilmezse, damar çeperlerinin sertleşmesine neden olur

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images